Sănătate, cum combate Uniunea Europeană pandemia de COVID-19

Sănătate, cum combate Uniunea Europeană pandemia de COVID-19
Sănătate, cum combate Uniunea Europeană pandemia de COVID-19

Sănătate, cum combate Uniunea Europeană pandemia de COVID-19. Bruxelles presează pentru un control mai mare asupra politicii de sănătate.

Comisia Europeană a început să stabilească exact ce ar face cu o mai mare putere asupra politicii de sănătate. Un scurt rezumat în legătură cu această temă este: multe!

Ultimele detalii din zona de sănătate europeană

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a prezentat detaliile celor mai recente dezbateri. Ne referim la ceea ce prevede Comisia prin „Uniunea Europeană a Sănătății”.

UE ar putea să-și declare propriile urgențe de sănătate, independent de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, va putea să creeze planuri de pregătire pentru pandemii la nivelul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, va putea să dezvolte o nouă agenție pentru urgențele din sănătate. Va putea solicita țărilor transmiterea mai multor date privind sănătatea. De exemplu, disponibilitatea paturilor de spital și capacitatea de îngrijire pentru pacienții în stare critică.

În plus, poate permite agenției UE pentru boli infecțioase să facă recomandări țărilor membre. Nu în ultimul rând, să încredințeze agenției UE pentru medicamente gestionarea penuriei de:

  • medicamente;
  • dispozitive medicale.

Unele dintre acestea s-ar putea să nu pară revoluționare. Poate fi vorba doar de propuneri de permisiune a Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Spre pildă, în cazul unor recomandări de politici în acest domeniu.

În prezent agenția se limitează la prezentarea de date științifice. Mai apoi, lasă fiecare capitală națională membră UE responsabilă de interpretarea a ceea ce înseamnă datele.

Măsurile politice de sănătate care ar putea avea sens vor fi luate tot la nivel național.

Transformări în structura decizională de la nivel european

Kyriakides a oferit detalii cu privire la propunerea Uniunii în cadrul unei conferințe de presă. Comisia a anunțat că a asigurat un al patrulea contract pentru milioane de vaccinuri împotriva COVID-19.

Astfel, s-a înaintat cu una dintre puținele responsabilități pe care țările membre le-au predat la Bruxelles. Ca urmare a pandemiei de coronavirus au avut loc transformări în structura decizională de la nivelul UE.

Cu acest istoric, Bruxelles spune că e timpul ca țările membre să pună în sarcina Comisiei și alte teme. Sănătatea este în mare măsură o competentă națională.

Acesta este motivul pentru care pe tot parcursul pandemiei țările s-au deosebit în luarea deciziilor. De la politicile de mască la protocoalele de testare, diferențele au fost notabile peste tot.

Țările au fost în regulă ca Bruxelles să preia conducerea atunci când vine vorba de achiziționarea de:

  • vaccinuri;
  • medicamente;
  • echipamente medicale.

Cu toate acestea, s-au ferit să acorde Comisiei orice putere pe termen lung de a lua decizii de sănătate. Nimic din ce propune Comisia nu ar schimba încă tratatele UE sau competențele Bruxelles-ului.

Comisia Europeană și rezolvarea problemelor din sănătate

Comisarul Kyriakides a încercat să arate că propunerile sunt ceea ce își doresc cetățenii. De la planul de pregătire pentru pandemie la nivelul UE, până la noua agenție de urgență medicală.

„2020 va fi amintit pentru totdeauna ca fiind cea mai gravă criză globală a sănătății din vremurile moderne. Aș vrea să fie amintit ca fiind anul în care am ascultat și am răspuns solicitărilor cetățenilor. Este necesară mai multă Europă în domeniul sănătății publice.”

Totuși, Comisia poate face atât de multe și în cadrul legal actual al Uniunii Europene. Recomandările agenției UE pentru boli infecțioase (ECDC) nu ar fi obligatorii, în propunerea Comisiei.

Un oficial al Comisiei a recunoscut această situație de fapt în legătură cu noile prerogative. De exemplu, în planurile Uniunii Europene a Sănătății există puține lucruri care ar consolida sistemele. Îngrijirea sănătății a fost una dintre principalele puncte slabe ale Europei de-a lungul pandemiei.

„Să fim sinceri”, a declarat reporterilor un oficial al Comisiei. „UE nu are o mare competență în domeniul sănătății. Aceste propuneri…nu vor aborda acest lucru. Nu schimbăm tratatul cu acest pachet. De asemenea, nu suntem naivi: nu vom combate virusul cu legislația”.

„Dar știm că putem fi mai bine pregătiți”, a continuat oficialul. „Putem îmbunătăți cadrul de cooperare pe care îl avem”.

Realizarea Uniunii Europene a Sănătății, un deziderat tot mai aproape de realitate

Aceste idei au fost considerate binevenite de o serie de grupuri care activează în zona de sănătate. De la grupurile ce aparțin societății civile până la industria farmaceutică și deputații europeni din diverse partide.

Grupuri politice din Parlamentul European au făcut propuneri similare în această vară. Pe de altă parte, adevărata întrebare este câtă putere vor acorda țările membre.

Se dorește dotarea agențiilor europene cu competențe și resurse sporite. Comisia Europeană începe să construiască o veritabilă Uniune Europeană a Sănătății. Declarațiile se regăsesc într-un comunicat al europarlamentarului francez Renew Europe, Véronique Trillet-Lenoir.

„Sper acum că statele membre vor împărtăși acest entuziasm. Este important să susțină acest prim pas în construirea unei adevărate Uniuni Europene a Sănătății. Măsurile se pot lua și fără modificarea Tratatelor”.

Unele dintre aceste propuneri vor fi mai bine primite în unele capitale UE decât în altele. De exemplu, majoritatea țărilor membre UE au convenit în iulie că ECDC trebuie îmbunătățită. Cel puțin cu mai multe finanțări și personal.

Planurile de miercuri ar oferi agenției peste 70 de noi angajați.

Alte propuneri menite să eficientizeze activitatea la nivel european sunt mai dificil de implementat. De exemplu, lăsarea Agenției Europene pentru Medicamente să gestioneze lipsurile și în afara unor urgențe. Comitetul pentru Securitatea Sănătății ar putea adopta decizii care să fie puse în aplicare de statele membre

Concluzie

Acesta e doar începutul în ceea ce va fi cu siguranță o lungă „bătălie”. Se va dezbate mult cu privire la cine ar trebui să ia decizii de sănătate în Uniunea Europeană.

Kyriakides și-a terminat discursul cu o aluzie nu atât de subtilă pentru ca țările să „urce la bord”. Uniunea Europeană a Sănătății are ca scop „confruntarea împreună cu amenințările comune asupra sănătății”.

Tot în acest domeniu poate fi inclusă și construirea unor sisteme de sănătate UE puternice, în general. Acestea ar trebui să poată oferi rezultate mai bune cetățenilor UE și vieții lor de zi cu zi. „Uniunea noastră de sănătate poate fi la fel de puternică precum angajamentul statelor noastre membre”.

Pentru servicii de advertoriale și blog vă rugăm să intrați în contact cu noi.