Moderna, reprezentanții companiei se laudă cu o eficiență de peste 90%. Vaccinul de la Moderna este „stabil” între 2 și 8 grade Celsius.
Compania de biotehnologie americană Moderna anunță că vaccinul anti-COVID are o eficiență de peste 90%. Aceste date vin din rezultatele preliminare ale unui studiu din SUA care a implicat peste 30.000 de persoane.
90 de persoane din grupul placebo și 5 din grupul vaccinat s-au îmbolnăvit de COVID-19. Asta înseamnă o rată de eficacitate de 94,5%, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
[corona country=”Romania” title=”Informații COVID-19″ style=”2″ dark_mode=”no” label_total=”Total” label_confirmed=”Confirați” label_deaths=”Morți” label_recovered=”Recuperați”]Rezultatele sunt la egalitate cu cele anunțate săptămâna trecută de BioNTech și Pfizer. Aceste companii au raportat că vaccinul lor împotriva COVID-19 este tot la peste 90% eficiență.
Avantajele vaccinului de la Moderna
Atât Moderna, cât și BioNTech/Pfizer folosesc tehnologia mRNA.
O dificultate cu vaccinul germano-american este însă că necesită congelatoare speciale. Pentru a menține vaccinul în condiții propice acesta trebuie depozitat la aproximativ minus 80 de grade Celsius.
Vaccinul de la Moderna, în schimb, este „stabil” între 2 și 8 grade Celsius (temperatura frigiderelor standard). Acesta poate fi utilizat timp de 30 de zile, după cum scrie compania în comunicat.
Vaccinul rămâne stabil până la șase luni la minus 20 de grade Celsius.
Știrile despre eficacitatea vaccinului american au determinat o nouă grabă din partea guvernelor/autorităților. Se urmărește accelerarea ritmului de obținerea a acordurilor semnate pentru vaccinurile aprobate.
După ce compania a anunțat rezultatele, UK a finalizat cel de-al șaptelea acord pentru stoc. S-au asigurat de această dată cinci milioane de doze de vaccin Moderna.
La Amsterdam, Agenția Europeană a Medicamentelor a lansat o revizie continuă a datelor vaccinului. În acest mod, se vor putea aproba mai repede. UE nu a semnat încă un acord cu compania americană.
În august, CE a finalizat discuțiile pentru achiziționarea a 80 de milioane de doze de vaccin Moderna. În plus, există opțiunea de a se achiziționa încă 80 de milioane de doze.
Uniunea Europeană se bazează și pe alte companii
Contractul trebuie finalizat în următoarele zile. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a ținut o conferință de presă în legătură cu acest subiect. Comisia va finaliza un acord pentru până la 405 milioane doze dintr-un alt vaccin ARNm.
Acesta provine de la compania germană de biotehnologie CureVac.
Reprezentanul Moderna a provocat îngrijorare în Europa. Acesta a anunțat că SUA vor primi primele 20 de milioane de doze ale companiei.
Cu toate acestea, concernul a confirmat că acestea sunt doze din lanțul de aprovizionare american. Aceștia au investit și în lanțurile de aprovizionare europene, cu două locații de producție din Elveția și Spania.
Compania vrea să producă milioane de doze/lună până la sfârșitul anului și zeci de milioane în 2021.
Aceștia au declarat că intenționează să prezinte cele mai recente date pentru autorizare de urgență în SUA. Pe de altă parte, nu s-a furnizat un termen pentru trimiterea datelor către autoritățile de reglementare europene.
Știrile și ofertele diverselor vaccinuri împotriva COVID-19 continuă să se accelereze. Un reprezentant al Partidului Popular European din PE, Peter Liese, a declarat că un alt vaccin ” e pe drum”.
Acesta e dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford. Ar putea să apară pe piață în următoarele săptămâni.
Apoi, UE ar avea „trei vaccinuri din care să aleagă deja anul acesta. Am putea începe vaccinarea grupurilor de risc și a personalului medical în ianuarie”, a scris el.
Toate acestea arată că UE este pe drumul cel bun, cu sprijinul companiilor și al contractelor preliminare.
Întrebări fără răspuns în legătură cu vaccinul de la Moderna
Experții în sănătate au fost încurajați de ultimele știri. Aceștia au menționat că cei vaccinați nu au dezvoltat o boală severă. Cele mai frecvente efecte secundare erau legate de durerea la locul injectării și oboseala.
Penny Ward, profesor la King’s College, a menționat că rezultatele au fost dezvăluite doar într-un comunicat. „În mod clar trebuie să vedem detaliile științifice complete într-o publicație. Doar așa putem judeca rezultatele în mod independent”, a spus ea.
Rezultatele anunțate deja arată că vaccinul previne efectele severe.
Alții au subliniat avantajele și dezavantajele dintre cele două vaccinuri ARNm. Zoltán Kis, de la Imperial College, a remarcat că vaccinul Moderna necesită 100 micrograme de ARNm pe doză.
În comparație, vaccinul de la BioNTech/Pfizer are nevoie de 30 de micrograme. Asta înseamnă că va fi mai ușor să se producă mai mult din ultimul vaccin.
Pe de altă parte, putem vorbi și despre temperaturile mai moderate necesare în stocarea vaccinului Moderna. Acesta ar putea fi „distribuit mult mai ușor și la costuri mai mici”, a scris Kis într-un comunicat.
Ultimele știri au întărit speranțele pentru viitor în utilizarea vaccinurilor ARNm. Vorbim despre o tehnologie care se anunță a fi promițătoare pentru vaccinuri.
Nu a fost încă utilizată pe om, dar ar putea duce la progrese majore împotriva altor boli.
„Acesta este un vot puternic de încredere în tehnologia vaccinului ARN. Pare a fi sigur, acceptabil și eficient în studii de 70.000 [din ambele studii]”, a scris Peter Openshaw.
Acesta este profesor la Imperial College London. Rezultatele stabilesc o ștachetă ridicată pentru celelalte vaccinuri în curs de dezvoltare.