Trump, la ce să fiți atenți în următoarele luni în politica de peste ocean. Datele cheie încep de acum până în ziua învestirii, 20 ianuarie.
Chiar și după terminarea numărării, procesul alegerilor prezidențiale din SUA este departe de a fi terminat. E posibil ca Joe Biden să fi fost câștigător, dar Donald Trump a promis că se va judeca oriunde.
Mandatul lui Donald Trump nu se încheie până în ianuarie 2021
Dacă va putea să întârzie un rezultat definitiv, o va face. Și sistemul american se bazează pe destul timp pentru a contesta numărul voturilor exprimate în alegeri. Mandatul lui Trump nu se încheie până la începutul anului viitor.
Asta îi oferă lui Donald Trump un timp bun pentru a lăsa o impresie de despărțire. Va fi greu să lase o mare urmă asupra politicii în acest moment. Orice ordin executiv ar putea fi anulat de succesorul său, democratul Joe Biden.
Poate totuși să „flexeze niște mușchi”, pedepsind dușmanii și recompensându-i pe loialisti. Va fi greu să îl concedieze pe Anthony Fauci, cel mai important consilier al guvernului pentru boli infecțioase.
Ca funcționar public de carieră, Fauci beneficiază de protecții care ar însemna prea mult timp pierdut. Însă numiții politici slujesc cu adevărat din plăcerea președintelui. Unii care s-au confruntat cu Trump se pregătesc de schimbare.
Secretarul apărării, Mark Esper a fost demis de Trump în aceste zile. Secretarul s-a confruntat cu președintele pentru folosirea armatei în îndepărtarea protestatarilor Black Lives Matter. Și directorul FBI, Christopher Wray, se află pe „lista neagră”.
Grațierea unor condamnați, temă de dezbateri aprinse
În mod tradițional, președinții își folosesc lunile rămase pentru a-i ierta pe infractorii condamnați. În acest moment, nu există consecințe politice pentru a lăsa unele personaje dubioase în libertate din închisoare.
Trump nu a părut vreodată îngrijorat de acest lucru. Lista sa de beneficiari ai clemenței include deja multe vedete de dreapta. Acestea au fost condamnate pentru lucruri precum încălcări ale finanțării campaniei și fraude fiscale.
Trump a comutat deja sentința unui aliat care a jucat în rol în ancheta privind interferența Rusiei în SUA. Fostul manager de campanie, Paul Manafort a fost mult timp pe buzele tuturor pentru acest favor.
Și fostul consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, a apărut în speculațiile privind grațierea. Trump a afirmat, de asemenea, că se poate ierta. Este o afirmație care face obiectul unei dezbateri aprinse în SUA.
Cu toate acestea, majoritatea cărturarilor juridici sunt sceptici.
Contul de Twitter al lui Trump ar putea rămâne cel mai puternic instrument al său. Continuarea ideii că rezultatele alegerilor ar fi nelegitime va împiedica ambiția lui Biden de a uni țara. Cel puțin înainte ca acesta să preia funcția.
Date de urmărit până în Ziua Învestirii noului președinte în locul lui Trump
1. În data de 14 decembrie se votează Colegiul Electoral
Aici intră în joc oficial acele puncte pe care candidații le-au adunat din fiecare stat. Informații necesare în legătură cu Colegiul Electoral! Din punct de vedere tehnic, americanii nu au votat pentru Biden sau Trump.
Aceștia au votat pentru o listă de „alegători” promiși acelor candidați. Acei alegători sunt repartizați fiecărui stat în parte în funcție de populație.
Acesta e motivul pentru care Hillary Clinton în 2016 a câștiga votul popular și totuși a pierdut cursa. În majoritatea statelor învingătorul câștigă toate voturile unui stat, indiferent de marjă.
Oricine obține cel puțin 270 de voturi electorale câștigă alegerile.
În unele state, alegătorilor li se permite să meargă împotriva angajamentului inițial și să voteze un alt candidat. Acest lucru ar fi putut fi un factor în scenariul care părea realist la începutul numărării voturilor.
Se părea posibil ca Biden să „scârțâie” peste final cu exact 270 de voturi electorale. Imaginați-vă ce fel de promisiuni ar putea obține un democrat liberal cu amenințarea votului lui Bernie Sanders!
Dar, cu cea mai recentă marjă proiectată, nu există practic nicio șansă ca acest lucru să modifice rezultatul. În 2016 a existat un mare impuls pentru a-i convinge pe alegătorii republicani să-și schimbe votul.
În cele din urmă, Trump a pierdut două voturi iar Clinton a pierdut cinci. Având în vedere că Trump a câștigat peste 300 de voturi electorale la alegeri, niciunul dintre ele nu a contat.
2. În data de 1 ianuarie începe activitatea noului Congres
Fiecare membru al camerei inferioare a Congresului (Camera Reprezentanților) este reales la fiecare doi ani. Același lucru se întâmplă și cu o treime dintre senatori. Așadar, noua listă își va ocupa locurile de muncă la începutul anului.
Democrații și-au păstrat majoritatea în Camera Reprezentanților, dar este pe cale să se reducă. Și controlul Senatului este „în aer”. Ambele scaune ale Georgiei, deținute de republicani, riscă să ajungă la democrați de data aceasta.
Cel mai probail, republicanii vor acționa de urgență asupra unui pachet de stimulente împotriva COVID-19. Aceste măsuri se pot lua chiar înainte de finalul anului. Încă dețin o majoritate confortabilă din vremea alegerii lui Trump.
Poate vă întrebați ce se întâmplă în cazul în care există o egalitate în Colegiul Electoral. Cum se poate rezolva situația dacă, din anumite motive, niciunul dintre candidați nu ajunge la 270?
Membrii Camerei nou aleși ar fi responsabili cu alegerea următorului președinte. Fiecare dintre cele 50 de delegații de stat primește un vot.
Aceasta ar fi o veste proastă pentru democrați, deoarece republicanii domină mai multe delegații de stat. Asta, chiar dacă democrații controlează camera în ansamblu în ceea ce privește numărul.
3. Datele de 5 și 6 ianuarie anunță schimbarea lui Trump din funcție
Statul sudic al Georgiei, cândva fief roșu, este acum centrul universului politic american. Ambele locuri ale Senatului au fost scoase în fața votului popular.
Senatorul republican David Perdue s-a confruntat cu o provocare de realegere și listă mai mare de candidați. Acesta a candidat pentru un loc deschis creat de o pensionare republicană.
Conform regulilor Georgiei, un candidat are nevoie de o majoritate (nu doar de o pluralitate) de voturi. Doar în acest mod candidatul respectiv poate câștiga funcția în discuție.
Rezultatul va determina dacă republicanii își păstrează majoritatea în Senat. Nu în ultimul rând, vom vedea și cât de multă rezistență poate exista împotriva unei agende Biden.
În 6 ianuarie are loc o sesiune comună a Congresului când se vor număra voturile din partea alegătorilor. În cazul în care scenariul improbabil se va împlini și Congresul va alege câștigătorul, atunci va avea loc acel vot.
În final, data de 20 ianuarie 2021 marchează Ziua Învestirii. Președintele care intră în funcție oficial îl va înlocui pe predecesorul Trump în jurul prânzului.